Veel mensen duiken niet alleen de keuken in voor een uitgebreid kerstdiner of kerstontbijt, ook komt er vaak een lekker gebakje of koekje op tafel. Wederom is dit ook voor kinderen zeer geschikt, omdat ouders nu wat meer tijd (en geduld) hebben tijdens het bakken en om naderhand de boel weer schoon te maken. Voor kinderen is het natuurlijk ook heel leuk om hun zelfgemaakte creaties nog extra te versieren.
Gingerbread
Gingerbread, oftewel peperkoek, is een echte kerstklassieker en wordt dan ook traditioneel met Kerst gemaakt. Er bestaan verschillende varianten, zoals een hartige versie met kaas, gingerbread met vanille, roomkaas of citroen. Het origineel bestaat uit roomboter, basterdsuiker, ei, stroop, bloem, zout en gingerbread kruiden zoals gember, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Voor het traditionele gingerbreadmannetje kun je een koekjesvorm gebruiken om op die manier het deeg uit te drukken. De versiering bestaat uit wit glazuur (voor het gezichtje) en rood glazuur voor de rode knopen.
Kerstkoekjes
Er zijn heel veel recepten te vinden om lekkere kerstkoekjes zelf te bakken. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit amandelkoekjes, boterkoekjes, meringuekransjes en nog veel meer. Natuurlijk kun je ook het basisrecept voor koekjes volgen (bloem, suiker, boter en ei) en deze naar eigen smaak decoreren met gekleurd glazuur. In de meeste supermarkten is eetbare decoratie verkrijgbaar om de baksels te versieren. Mocht bakken niet je sterkste kant zijn, zijn er natuurlijk ook kant-en-klare koekjesmixen te verkrijgen waar je alleen de handleiding hoeft te volgen. Op deze manier bespaar je tijd en kun je ook genieten van zelfgemaakte creaties!
Leave a Comment