In alle drukte en gezelligheid rondom Kerstmis vergeten we vaak waar dit feest eigenlijk om draait. We zijn bezig met decoraties, cadeautjes en de ingrediënten voor het kerstdiner. We verliezen daarbij soms de oorspronkelijke betekenis van Kerstmis uit het oog: de geboorte van Jezus. Toch is er in veel huiskamers tijdens deze periode iets te vinden dat ons daaraan herinnert. Met de oorspronkelijke betekenis van Kerstmis in gedachten wordt vaak een kerststalletje onder onze mooi versierde kerstboom geplaatst.
Kerststallen horen bij Kerstmis en we zien ze in kerken, bij mensen thuis, op scholen en bij kapelletjes langs de weg. In sommige plaatsen is het mogelijk speciale wandelingen te maken. Je kunt de route volgen via je refurbished iPhone van mresell en onderweg verschillende kerststallen bezichtigen en bewonderen. Dan rijst misschien de vraag waar deze traditie nou eigenlijk vandaan komt. Wie heeft op een gegeven moment bedacht om de geboorte van Jezus door middel van een kerststal te verbeelden? Om een antwoord te krijgen op deze vraag moeten we een flink stuk terug in de tijd.
Franciscus van Assisi als bedenker van de kerststal
Lange tijd was het gebruikelijk dat op eerste kerstdag tijdens de mis een kribbe bij of op het altaar werd geplaatst. In het jaar 1223 bedacht de monnik Franciscus van Assisi iets nieuws: hij gaf opdracht een stal te bouwen in de bossen bij het Italiaanse Greccio. Daar liet hij mensen figureren als levende kerststal. Hij hoopte dat de toeschouwers zich zo een beter beeld konden vormen van de geboorte van Jezus. Dan zouden ze er ook meer voor openstaan om na te volgen waar Jezus voor stond.
Zijn idee kreeg mettertijd overal ter wereld navolging, gestimuleerd door met name de orde der Franciscanen. In kerken en ook bij mensen thuis werden kerststallen geplaatst. Niet alleen mensen en dieren, maar ook houten of geboetseerde figuren beeldden daarbij het kerstverhaal uit. De kerstgroep werd steeds verder uitgebreid. Naast Jozef, Maria en Jezus vonden in de loop der tijd steeds meer andere figuren hun plek: de herders met hun schapen, de drie wijzen uit het Oosten, de engel Gabriël, de os en de ezel.
Kerststallen in allerlei uitvoeringen
Overal ter wereld houden mensen de traditie van de kerststal in ere. De uitvoering ervan kan per land verschillen en is afhankelijk van aanwezige materialen en mogelijkheden. De beelden van een kerststal kunnen gemaakt zijn van klei, welke daarna worden gedroogd of gebakken. Met sprekende kleuren worden de verschillende figuren levendiger gemaakt. Ook uit hout gesneden beelden kunnen de basis vormen van een mooie kerststal.
Ieder land volgt ook hierbij zijn eigen tradities; in sommige streken zijn de beeldjes dan ook gehuld in de plaatselijke klederdracht. Er kan gekozen worden voor een traditionele kerststal die van generatie op generatie wordt doorgegeven, maar sommige mensen kiezen liever voor een moderne uitvoering waarmee misschien zelfs door kinderen kan worden gespeeld. Aangekleed met mos, stro en andere natuurlijke materialen zal een kerststalletje tot de verbeelding spreken van jong en oud. Het kindje Jezus wordt volgens de traditie vaak pas op kerstavond in de kribbe gelegd. Daarna kan het feest dat de oorsprong vindt in zijn geboorte beginnen.
Leave a Comment